Børn og unge
Hvorfor er fysisk aktivitet godt for børn og unge?
Børn skal introduceres til fysisk aktivitet så tidligt i livet som muligt. Allerede når de er små, skal de udfordres og stimuleres via alsidig fysisk leg og bevægelse. Derved bliver de fortrolige med deres krop og oplever glæde ved at bevæge sig. Det bidrager til, at de grundlægger gode og sunde vaner omkring fysisk aktivitet. Vaner som kan følge dem op gennem skolealderen og resten af voksenlivet.
Hvis ikke børn tidligt i livet oplever glæden ved at være fysisk aktive gennem aktiv leg, bevægelse og sansning, kan de blive motorisk usikre. Det kan føre til, at de mister lysten til at bevæge sig. Dette har en lang række negative konsekvenser for sundheden. Omvendt er fysisk aktive børn sunde børn på mange områder.
Bedre selvværd og indlæringsevne
Fysisk aktive børn har ofte et bedre selvværd, en større selvtillid, flere sociale relationer og føler sig mindre ensomme i forhold til fysisk inaktive børn. Fysisk aktivitet har også en positiv effekt på børns kognition, dvs. indlæringsevne, opmærksomhed og intellektuelle færdigheder. Dermed er der skabt et godt grundlag for, at børnene klarer sig bedre mentalt, socialt og fagligt.
Bedre motorik
Fysisk aktivitet stimulerer børns motorik (dvs. evne til at udføre og tilegne sig nye bevægelser og bevægelsesmønstre), deres koordinationsevne (dvs. samspillet mellem kroppens muskler, der er nødvendig for at udføre bestemte bevægelser) og sikrer en god balanceevne. Eksempelvis ved man, at børn der er fysisk aktive mindre end én time dagligt, har betydeligt flere motoriske vanskeligheder end børn, der er aktive mere end én time dagligt.
Bedre kondition
Børn og unge der er fysisk aktive har en bedre kondition end børn der fysisk inaktive. Kondition er et mål for, hvor godt kroppen kan levere ilt til musklerne, og hvor godt musklerne udnytter ilten til at danne energi. Bedre kondition medfører således positive forandringer både i lungerne, hjertet, blodkarrene og selvfølgelig i musklerne.
Mindre risiko for sygdomme og overvægt
Fysisk aktive børn forebygger tidlige stadier af livsstilssygdomme, dvs. sygdomme der kan opstå som følge af ens livsførelse som f.eks. type 2 diabetes og hjertekarsygdomme. Fysisk aktive børn har dermed mindre risiko for at få livsstilssygdomme som voksne. Samtidig har fysisk aktive børn en lavere risiko for at blive overvægtige.
Begræns stillesiddende aktiviteter
Mange børn og unge bruger meget tid på stillesiddende aktiviteter som fx at se fjernsyn eller sidde ved computeren. Et højt forbrug af tv og computer kan have negativ betydning for helbredet hos børn og unge. Især er risikoen for at blive overvægtig stor, hvis man har en meget stillesiddende hverdag. Det er derfor en god idé at begrænse den tid, børn og unge bruger på stillesiddende aktiviteter.
Hvor meget fysisk aktivitet skal børn og unge dyrke?
Børn og unge bør være fysisk aktive mindst en time hver dag. Den daglige fysiske aktivitet bør være med mindst moderat intensitet. Det kan være f.eks. boldspil, fysisk leg, rulleskøjteløb eller cykling til og fra skolen, hvor man bliver lettere forpustet, men godt kan føre en samtale samtidig. Man behøver ikke at dyrke en times sammenhængende fysisk aktivitet. Aktiviteterne kan godt deles op i kortere perioder, så man f.eks. dyrker – 2 x 15 plus 30 minutters fysisk aktivitet pr. dag. Det er lige så godt som 1 x 60 minutter. Dog bør perioderne med fysisk aktivitet vare minimum sammenhængende 10 minutter.
Mindst tre gange om ugen (mindst 30 minutter pr. gang) bør den fysiske aktivitet være med høj intensitet. Det vil sige, at man skal være så forpustet, at man ikke eller kun vanskeligt kan føre en længere samtale samtidig. Det kan være f.eks. fodbold, gymnastik, dans, eller badminton. Høj intens fysisk aktivitet vil bidrage til at øge og/eller vedligeholde konditionen. Der er også vigtigt, at der indgår aktiviteter, der vedligeholder eller øger muskelstyrken. Disse aktiviteter må gerne være vægtbærende (dvs. ved at bære egen kropsvægt), så man stimulerer til øget knoglestyrke.
Hvis børn og unge følger disse overordnede anbefalinger, er de godt på vej til et sundt liv. Det er mindre afgørende hvilken type fysisk aktivitet, man vælger at dyrke. Det afgørende er, at man dyrker den form for fysisk aktivitet, man kan lide og synes er sjovt. På den måde er der større chance for, at man fortsætter med at være fysisk aktiv. Samtidig er al fysisk aktivitet gavnlig – også selvom man ikke når en time hver dag. Lidt har også ret.
Vi har hold til børn og unge i alderen 5-8 år og 8-12 år samt teenage hold.