Vagus yoga

Vagus-nerven genvejen til at få ro på nervesystemet

Vagusnerven er en direkte kommunikationskanal mellem krop og hjerne. Den er en del af dit autonome nervesystem, men du kan faktisk gøre en del for at påvirke de beskeder, den sender til hjernen og således være med til at styre din stressrespons.

Hvor i kroppen løber vagusnerven?

Vagusnerven er kroppens længste nerve og en af vores 12 kranienerver. Det vil sige, at den er forbundet direkte med hjernen og ikke med rygmarven, som vores parrede nerver. Nervus vagus betyder “den vandrende nerve” og har fået dette navn, fordi den har et vidt forgrenet netværk af nervetråde fra hjernestammen ud til vores organer.

Den løber fra hjernestammen, gennem et lille hul bag ørerne, ned på hver side af halsen, på tværs af brystet og gennem hjertet og lungerne og herfra ned gennem mavesæk, tarme, milt og lever.

Hele 70% af vagusnervens nervefibre er sensoriske og sender således beskeder fra kroppen til hjernen om tilstanden i vores krop. Vagusnerven er på denne måde med til at styre bl.a. fordøjelsen, hjertet og lungerne og har betydning for om det sympatiske eller parasympatiske nervesystem stimuleres.

 

Åndrættet og vagus 

Åndedrættet spiller en afgørende rolle ift. stresstilstanden i vores krop. Når vagusnerven modtager signaler om, at der er fare på færde, aktiveres sympaticus – vores alarmberedskab – og medfører udskillelse af stresshormonerne adrenalin og kortisol.

Disse signaler kan fx være et overfladisk og stakåndet åndedræt eller en spændt maveregion. Det skyldes bl.a, at det dybe åndedræt, der bevæger maven, påvirker vagusnerven. Omvendt vil et roligt, dybt åndedræt kommunikere, at der er ro på, og parasympaticus stimuleres. Parasympaticus er den del af nervesystemet, der står for restitution og genopbygning af ressourcer.

Hvorfor kan vagusnerven egentlig være spændt?

En spændt vagusnerve kan skyldes stressbelastning, traumer, hjernerystelse, piskesmæld eller arvæv efter operation. En klemt eller spændt vagusnerve kan være årsag til nakkesmerter øverst i nakken samt hovedpine bagerst i hovedet. En gren af nerven fører desuden til stemmelæberne, så hæshed er også et symptom på irritation af nerven.

Derfor ved man, at både sangtræning og ujayii åndedrættet har en helende effekt på vagusnerven. Compassion træning og blid berøring påvirker også vagus nerven positivt, da man her udskiller kærlighedshormonet oxytocin, der dæmper produktionen af stresshormonerne og stimulerer den parasympatiske vagusrespons.

Hos Korphus tilbyder vi yoga hold og workshops med fokus at få genskabt en ro på nervesystemet.

Mød vore behandlere, book tid

Catrine
Catrine Scholle

Kommende to arrangementer

Vi kunne ikke finde nogen arrangementer. Er det en fejl? Så kontakt os!
Indkøbskurv
Produkter
0 items Kurv
My account